luni, 30 mai 2022

Propunere de regenerarea urbană a cartierului Bucium din municipiul Iași!

Cartierul Bucium este unul dintre cele mai "abuzate" zone din Iași de asaltul necontrolat al proiectelor imobiliare. Cândva unul dintre cele mai verzi cartiere, actualmente zona de sud a municipiului Iași suferă de efectele unei politici necontrolate atât de îndesire haotică a țesutului urban precum și de promovare agresivă a unor zone de dezvoltare cu densitate crescută (urban sprawl).

Regenerarea urbană a cartierului Bucium necesită schimbarea unei paradigme ce s-a dovedit defectuoasă și cu efecte majore asupra sănătății și siguranței populației: încurajarea automobilității.

Paradigma după care se ghidează mobilitatea urbană nu mai este satisfacerea cererii de trafic ci din contră prioritizarea modurilor de transport sustenabile (transport public modern și ecologic, piste de biciclete etc.) ca politică urbană.

Să sperăm că prin modernizarea șoselei Bucium vom vedea o nouă paradigmă în materie de design stradal și urban!

Recomand autorităților locale și viitorului antreprenor să modernizeze durabil șoseaua Bucium, de la un adevărat coridor de trafic existent spre un bulevard urban, prietenos cu comunitatea, un adevărat spațiu public și deschis. 

Recomand autorităților locale și antreprenorului câștigător să aibă în vedere următoarele soluții:

1) densificarea trecerilor de pietoni în funcție de caracterul funcțional al zonelor

2) împărțirea echitabilă a părții carosabile pentru transport public, piste ciclabile și transport auto

3) prioritizarea transportului public în detrimentul transportului auto

4) includerea infrastructurii velo în sistemul de management al traficului

5) realizarea unui punct intermodal la intersecția străzii Păun cu șos. Bucium

6) realizarea parcării de tip Park'N'Ride la baza pasarelei Bucium

7) asigurarea unei conexiune directe cu transportul public pe relația Bucium-Copou.

Pașii de mai sus pot fi fezabili prin eliminarea traficului de tranzit de  pe DN 24/șos. Bucium. Am creat în perioada 2020-2021 în Ministerul Transporturilor condițiile de eliberare a șos. Bucium de traficul greu poluant și periculos. Proiectul denumit Varianta Ocolitoare Iași Est a fost maturizat, promovat și s-a lansat proiectarea Variantei Ocolitoare Iași Est în perioada 2020-2021. Info despre V.O. Iași Est aici - https://www.facebook.com/covasnianu.adrian/posts/10215618972507202

Printr-o politică integratoare și durabilă, cartierul Bucium poate deveni un cartier pilot de dezvoltare echilibrată. Șoseaua Bucium poate reprezenta un bulevard urban cu veleități de spațiu public, prietenos cu comunitatea. 

Niciun comentariu: