miercuri, 26 ianuarie 2022

AUTOSTRĂZILE MOLDOVEI, ÎNCOTRO? Jurnal de campanie civică. Episodul 01.

 

🚦 𝐀𝐔𝐓𝐎𝐒𝐓𝐑𝐀̆𝐙𝐈𝐋𝐄 𝐌𝐎𝐋𝐃𝐎𝐕𝐄𝐈, 𝐈̂𝐍𝐂𝐎𝐓𝐑𝐎? 🚦

Sedință tehnică pe proiectele de infrastructură mare din Moldova!

Azi, 13.01.2022, la CNAIR în format hibrid a avut loc ședința bilunară la care participă proiectanții, CNAIR, membrii societății civile și diverși politicieni. Anul acesta a participat la ședința de progres și directorul general al CNAIR precum și președintele CJ Suceava.

 𝐈. 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐀𝟕 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢-𝐏𝐚𝐬̦𝐜𝐚𝐧𝐢

 𝑎) 𝑃𝑙𝑜𝑖𝑒𝑠̦𝑡𝑖-𝐵𝑢𝑧𝑎̆𝑢 (63,25 𝑘𝑚)

Stadiu: Licitație de EXECUȚIE lansată

În continuare suntem în lunga etapă de evaluare a celor 39 de oferte depuse pentru cele 3 loturi. Se estimează finalul lunii februarie/începutul lunii martie pentru desemnarea câștigătorilor.

 𝑏) 𝐵𝑢𝑧𝑎̆𝑢-𝐹𝑜𝑐𝑠̦𝑎𝑛𝑖 (82,44 𝑘𝑚)

Stadiu: Studiu de Fezabilitate+Proiect Tehnic

Studiul de Fezabilitate+Studiu geotehnic sunt predate la CNAIR.

Proiectul Tehnic a fost recepționat de CNAIR. PE 05.01.2022 s-a obținut în sfârșit Acordul de Mediu. Se preconizează luna februarie 2022 ca termen pentru lansarea celor 4 loturi între Buzău și Focșani. Durata estimativă a contractului de execuție variază de la 20 luni pentru loturile 1 (4,6 km între Buzău și Vadu Pașii) si 4 (10,94 km între Mândrești Munteni/DN 23 – Focșani Nord/DN 2) respectiv de 26 luni pentru loturile 2 și 3, mai lungi.

 𝑐) 𝐹𝑜𝑐𝑠̦𝑎𝑛𝑖-𝐵𝑎𝑐𝑎̆𝑢 (96,05 𝑘𝑚)

Stadiu: Studiu de Fezabilitate+Proiect Tehnic

A 3-a variantă (în termeni tehnici revizia 03) a Studiului de Fezabilitate a fost transmisă la finele anului 2021 și s-au formulat observații. Adițional e nevoie de completarea și revizuirea documentației de mediu preconizată a se finaliza spre sfârșitul lunii ianuarie. Ulterior într-o manieră extrem de accelerată se poate convoca CTE CNAIR, CTE MT, CIALP MDRAP, aproba HG de indicatori tehnico-economici și în trimestrul II al anului 2022 se poate lansa licitația de execuție. Estimarea CNAIR este luna aprilie 2022 pentru cei 96 km de executat de la Focșani la Bacău.

 𝑑) 𝐵𝑎𝑐𝑎̆𝑢-𝑃𝑎𝑠̦𝑐𝑎𝑛𝑖 (77 𝑘𝑚)

Stadiu: Studiu de Fezabilitate+Proiect Tehnic

S-a realizat într-un final studiul hidrogeologic în zona Pildești-Simionești. Urmează proiectul de relocare a puțurilor din zonă. După obținerea avizului din partea INHGA se va completa documentația de mediu. Studiul de Fezabilitate (a câta revizie?!?) este transmis și s-au formulat observații. S-au formulat și observații pe Proiectul Tehnic de Execuție din partea CNAIR.

S-a realizat și protocolul de colaborare între CNAIR și Administrația Bazinală de Ape Siret.

Se estimează ca termen vara anului 2022 (iunie-iulie) pentru lansarea licitației de execuție a autostrăzii de la Bacău Nord la Pașcani. Vor fi trei loturi iar termenul estimat de execuție va fi de 30 luni. Cu o matematică simplă și pe experiențele anterioare de licitații (întârziate!) există riscul ca execuția ultimului lot din A7 să nu se încadreze integral în PNRR.

 𝐈𝐈. 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚/𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐀𝟕/𝐃𝐗 𝐏𝐚𝐬̦𝐜𝐚𝐧𝐢-𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚-𝐒𝐢𝐫𝐞𝐭 (𝟏𝟎𝟏 𝐤𝐦)

Tip Licitație: Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic

𝑃𝑎𝑠̦𝑐𝑎𝑛𝑖-𝑆𝑢𝑐𝑒𝑎𝑣𝑎 și 𝑆𝑢𝑐𝑒𝑎𝑣𝑎-𝑆𝑖𝑟𝑒𝑡

Etapa de campanie geofizică are o mobilizare extrem de scăzută și lucrurile tind să degenereze. CJ Suceava vine în susținerea acestui proiect intenționând să ajute cu recomandări de subcontractanți pentru a debloca lucrările. Conform estimărilor CJ Suceava campania de forare este efectuată în procent de doar 13%.

Până nu se va rezolva și finaliza campania de teren, nu se poate finaliza Studiul de Fezabilitate și implicit nu se poate estima un calendar pentru obținerea Acordului de Mediu.

CNAIR a emis deja o serie de penalități pentru fiecare zi de întârziere. Din punctul meu de vedere aceste contracte vor avea termene depășite.

 𝐈𝐈𝐈. 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐀𝟖 𝐔𝐧𝐠𝐡𝐞𝐧𝐢-𝐈𝐚𝐬̦𝐢-𝐓𝐠. 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭.

 𝑎) 𝑝𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑈𝑛𝑔ℎ𝑒𝑛𝑖 (1,1 𝑘𝑚)

Tip Licitație: Studiu de Fezabilitate

Procedura de obtinere a Acordului de Mediu continuă.

La finele anului trecut a avut loc dezbaterea publică (la care am participat și eu) pe documentația de mediu. Au fost formulate o serie de observații. Personal am oferit sugestii și recomandări pentru a accelera obținerea Acordului de Mediu.

Trimestrul III al anului 2022 este estimat pentru obținerea Acordului de Mediu. Acest termen poate fi onorat DOAR dacă toate instituțiile publice implicate vor lucra pro-activ în interesul maturizării, avizării și SUSȚINERII acestui proiect de infrastructură rutieră majoră.

Ulterior către finalul anului 2022, dacă se va obține Acordul de Mediu și finaliza Studiul de Fezabilitate, se va putea lansa licitația de Proiectare+Execuție.

 𝑏) 𝑈𝑛𝑔ℎ𝑒𝑛𝑖-𝐼𝑎𝑠̦𝑖-𝑇𝑔. 𝑁𝑒𝑎𝑚𝑡̦ (100,14 𝑘𝑚)

Tip Licitație: Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic

Campania de teren continuă cu studiile geotehnice și topografice. Îmi mențin rezerva că termenul real al acestui proiect este de minim 2 ani și 6 luni (30 luni) si nu doar 25 luni!

Avem o mobilizare bună pentru campania geotehnică fiind 3 foreze pe teren.

Campania de foraje geotehnice este realizată în procent de 60% pe Moțca-Târgu Frumos și de doar 15% pe Târgu Frumos-Lețcani.

Sunt rezervat vis-a-vis de termenul de 12 luni – aprilie 2022 pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate. Cu toate acestea, ritmul de lucru este unul mai bun față de alte loturi de autostradă din Moldova.

 𝑐) 𝑇𝑔. 𝑁𝑒𝑎𝑚𝑡̦-𝑇𝑔. 𝑀𝑢𝑟𝑒𝑠̦ (211 𝑘𝑚)

Tip Licitație: Studiu de Fezabilitate

La finele anului trecut s-a rezolvat situația cu CJ Neamț astfel că s-au obținut toate Certificatele de Urbanism.

Studiul de Fezabilitate depus a primit « clasicele » observații cu care proiectantul de pe acest sector (din păcate!) s-a obișnuit. Studiul geotehnic are o rigoare și calitate corespunzătoare pe secțiunile incluse în PNRR însă pe zona inter-capete (Miercurea Nirajului-Leghin) lasă de dorit. S-a suplimentat cu resurse financiare și logistice din partea antreprenorului pentru a ajunge la un studiu geotehnic cât mai decent.

Procedurile de mediu pe capete sunt demarate fiind emise observații. Observațiile vor fi incluse luna aceasta, urmând a fi depusă documentația actualizată la ANPM. Calendarul pe care l-am agreat în vara anului 2021 în calitate de Secretar de Stat va suferi o corecție (în loc de luna martie 2022 va fi aprilie 2022 pentru Acord de Mediu pe secțiunile incluse în PNRR respectiv iulie 2022 pentru secțiunea non-PNRR).

Se estimează luna iulie 2022 pentru licitația de Proiectare și Execuție a sectoarelor din PNRR.

 𝐈𝐕. 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐀𝟏𝟑 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯-𝐁𝐚𝐜𝐚̆𝐮 (𝟏𝟔𝟓 𝐤𝐦)

Tip Licitație: Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic

Au fost aprobate temele pentru campania de teren din partea beneficiarului. Cu alte cuvinte proiectantul poate demara campania geotehnică și arheologică. Proiectantul (același și/sau în consorțiu ca pe Pașcani-Suceava, Suceava-Siret) caută colaboratori pentru campania geotehnică. Date fiind aceste sincope și întârzieri în implementarea proiectului, proiectantul este posibil să solicite o extensie de timp de 7 luni.

Prin urmare termenul inițial de finalizare a proiectării autostrăzii A13 prevăzut pentru anul 2023 cu siguranță va fi depășit.

 𝐕. 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬 𝐓𝐢𝐬̦𝐢𝐭̦𝐚-𝐀𝐥𝐛𝐢𝐭̦𝐚 (𝟏𝟔𝟎 𝐤𝐦)

Tip Licitație: Studiu de Fezabilitate

Un proiect ce nu s-a bucurat de atenția și mediatizarea altor proiecte similare deși proiectul reprezintă fostul coridor pan-european IX!

Pentru corecta informare a publicului în Moldova există:

a) 2 coridoare TEN-T principale (Ungheni-Iași-Tg. Neamț-Tg. Mureș-Sebeș și Ploiești-Focșani-Bacău-Suceava-Siret) 

b) 2 coridoare TEN-T secundare (Brașov-Bacău-Sibiu și Focșani-Tișița-Bârlad-Huși-Albița).

Prin urmare Tișița-Albița are aceleași "ingrediente" de eligibilitate pt finanțare europeană precum Brașov-Bacău sau Ploiești-Brașov.

Nu sunt progrese notabile în legătură cu acest proiect care se pare va fi realizat la nivel de drum TransRegio!

Ca o concluzie generală, consider că prin intermediul unui management riguros, al unei celule de criză dedicate la nivel de CNAIR/MT pentru proiectele Moldovei/incluse in PNRR și printr-o descentralizare a proiectelor de infrastructură locală la nivelul administrațiilor locale, se poate accelera si se pot recupera intârzierile.

Să sperăm că infrastructura de transport din partea de est a României va cunoaște un suport și o susținere adecvate pe termen scurt, mediu și lung!

24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 2022!

 

24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 2022!

La mulți ani România! 

Consider că 24 ianuarie 1859 nu este "Mica Unire" conform presei (centrale) ci este Unirea Principatelor Moldovei cu Țara Românească! Fără Unirea Principatelor Române nu am fi avut Unirea de la 1 decembrie 1918 denumită "Marea Unire".

Pentru ca un stat unitar să fie coeziv și competitiv este nevoie de infrastructură care să dezvolte echitabil regiunile istorice care îl compun!

Principalele proiecte de infrastructură rutieră din Moldova aflate în interesul și viziunea Uniunii Europene sunt:

1. Autostrada A8/Autostrada Unirii/autostrada Ungheni-Iași-Tg. Mureș ce deservește o populație de peste 2,4 milioane de locuitori.



2. Autostrada A7 Ploiești-Bacău-Suceava-Siret ce deservește o populație de circa 3 milioane de locuitori.



3. Autostrada A13 Brașov-Bacău ce deservește o populație de 1,6 milioane de locuitori



4. Drumul Expres Focșani-Bârlad-Huși-Albița ce deservește o populație de peste 1,2 milioane de locuitori.



Cele 4 proiecte aflate în diferite stadii de evoluție necesită susținerea întregii regiuni!

Proiectele Moldovei sunt proiecte de interes regional, național, european și sunt transpartinice!

Moldova Vrea și are nevoie de Autostrăzi!

miercuri, 12 ianuarie 2022

VARIANTA DE OCOLIRE IAȘI- EST : SOLUȚIE PENTRU SCOATEREA TRAFICULUI DIN ZONA DE SUD A MUNICIPIULUI IAȘI!

Argumentație

Traficul greu înspre/dinspre aglomerarea Iași se desfășoară pe actuala trama stradala existenta, subdimensionata si in total conflict funcțional si contradicție cu conceptul (european) de ocolire a zonelor urbane locuite.

Traficul greu in aglomerarea Iași se desfășoară via DJ 248, DN 28D, DN 24 si DN 28. 

Toate cele 4 drumuri traversează aglomerarea Iași! Acest aspect determina ambuteiaje in trafic, conflict de funcțiuni si riscuri permanente atât pentru participanții la trafic cat si pentru locuitorii riverani drumurilor respective!

1. relația Vaslui-Iași via DJ 248 + V.O. Iași (DN 28D)

Capacitatea portanta a actualul D.J. 248 nu permite preluarea traficului greu la o nivel considerabil astfel ca traficul principal de mărfuri se desfășoară preponderent pe relația unde se asigura (teoretic) tonajul majoritar, respectiv via DN 24.

DJ 248 este folosit de transportatori pentru a evita eventualele controale cu privire la depășirea tonajului. Controale extrem de frecvente pe Vaslui-Iași via DN 24. Relația Vaslui-Iași prin Grajduri si via DN 28D (centura care traversează satele Lunca Cetățuii si Uricani) este una ineficienta datorita conflictelor de trafic cu zona periurbana Iași si implicit a unei viteze medii de deplasare destul de reduse.

Relația Vaslui-Iași via DJ 248 si VO Iași-Vest (centura) este ineficienta deoarece nu preia tot traficul greu. Traficul greu dinspre vama Albita si municipiul Huși nu este "atras" de aceasta relație. 

2. relația Vaslui-Iași via DN 24

Actualul DN 24 reprezintă principala artera a traficului (greu) dinspre Vaslui. Expansiunea teritoriala a municipiului Iași înspre satul Bucium (devenit in timp cartier al orașului) de-a lungul principalul drum național a condus către una dintre cele mai "ancestrale" zone ambuteiate din municipiul Iași. Dezvoltarea imobiliara (haotica) din zona a condus către creșterea mobilității urbane si la un conflict grav de trafic : trafic greu într-o zonă rezidențială formată din locuințe individuale și colective.

3. Relația vama Albita-Iași via DN 28

Traficul greu crescut dinspre cea mai mare vama din estul României către nord-vestul României si implicit vestul României trece inevitabil prin municipiul Iași adăugând (alte) mașini grele si transporturi agabaritice la o trama stradala urbana deja subdimensionata si aglomerata de traficul si mobilitatea locala.

Date fiind explicate cele 3 relații consider ca e nevoie de un adevărat drum ocolitor care sa fie accesibil pentru traficul greu dinspre Vaslui si vama Albita.

Prin urmare propune spre dezbatere următoarea varianta de drum nou pe relația Sud, Sud-Est ce ocolește municipiul Iași: Varianta Ocolitoare Iași-Est!

Propunerea își dorește sa elimine traficul greu de pe șoseaua Bucium si Calea Chișinăului printr-o relație noua, la profil de drum național, cu intersecții denivelate si noduri corespunzătoare.




Avantajele VO Iași-Est:

1) scoaterea totala a traficului greu din municipiul Iași dinspre sud (via Bucium) si est (via Tomești)

2) reducerea poluării in zona Pădurii Bârnova si a municipiului Iași (zona sudica, estica si chiar centrala)

3) reducerea uzurii sistemelor de frânare prin evitarea urcării/coborârii Dealului Bucium

4) traseul V.O Iași-Est ocolește localitățile Poieni, Schitu Duca, Stanca, Osoi, Chicerea, Tomești s.a.m.d.

5) traseul VO Est nu se suprapune peste ariile protejate Natura 2000 cu alte cuvinte Acordul de Mediu pentru a acest obiectiv de infrastructura rutiera poate fi obținut ușor nefiind necesara SEA (Studiu de Evaluare Adecvata). Nu se încalcă OUG 57/2007.

6) pentru materializarea VO Iași-Est nu este nevoie de defrișări

7) VO Iași-Est nu se suprapune cu imobile ce dețin construcții prin urmare nu vor fi demolări

8) viteza de deplasare va fi una crescuta ca urmare a traseului extraurban al V.O. Iași-Est.

9) conectivitate directa cu V.O. Iași-Nord la profil de autostrada - partea a A8!

Provocări administrative si juridice:

a) suprapunerile cu terenurile cu amenajări de îmbunătățiri funciare din lunca Prutului

b) suprapunerile cu investițiile economice de pe u.a.t.-urile tranzitate

c) suprapunerile cu P.U.G. (Plan Urbanistic General)

Din analiza constrângerilor rezultate, V.O. Iași-Est poate suferi modificări locale ale traseului însă ideea generala este de a OCOLI localitățile pentru ca V.O. Iași-Est sa poată fi finanțata din fonduri europene!

Autoritățile locale se pot uni in cadrul unui A.D.I. (Asociație de Dezvoltare Intercomunala) fiind beneficiari direcți ai acestui proiect! 




Provocări tehnice : 

1) un tunel/debleu serios pe 1,5 - 1.8 km de la intersecția DN 24 (localitatea Poiana) spre DN 28

2) studierea geotehnica corespunzătoare a zonei cu densitate crescuta a fragmentarii reliefului dinspre DN 24 spre DN 28. Riscul activării unor procese geomorfologice actuale trebuie cuantificat si bugetat corespunzător. Sunt necesare soluții tehnice adecvate.

Lucrări propuse:

1) 29 km de drum național din care 24 km de drum național nou

2) 5 noduri rutiere cu Autostrada A8, drumurile naționale si județene de pe traseu

2) reabilitarea a 5 km de drum național

3) 2 debleu/tuneluri (1 tunel/debleu de 1,5 km)

4) pod peste CF

5) pod peste Jijia Veche

6) pod peste Jijia/Bahlui

La un cost estimativ de 1,5 milioane de euro per km rezulta 2 * 29 km = 58 mil euro fără a lua in calcul :

1) lucrările de arta (debleu/tunel, poduri, viaducte)

2) exproprierile

3) eventuale relocări de utilități

Spre comparație redau cele 2 profele longitudinale pe actualul relief:

1) DN 24 via Șoseaua Bucium

Panta medie: 2,6 %

Diferența de nivel pozitiva (rampa) : + 312 m

Diferența de nivel negativa (panta) : - 452 m

2) via V.O. Iași-Est

Panta medie: 1,9 %

Diferența de nivel pozitiva (rampa) : + 289 m

Diferența de nivel negativa (panta) : - 433 m

Chiar si cu aceste provocări tehnice, administrative si juridice, necesitatea construirii unei adevărate variante ocolitoare primează! VIATA primează! Fără eliminarea traficului greu din zona Bucium accidente mortale precum cel de săptămâna aceasta vor mai exista!

In concluzie, fără eliminarea traficului greu din municipiul Iași de pe sos. Bucium nu putem discuta de o eventuala reprofilarea a drumului național. Odată eliminat traficul greu, sos. Bucium cu o platformă carosabilă de 11-14 m lățime, poate fi modernizată și reprofilată la un trafic si o mobilitate pe o infrastructura urbana degrevată de transporturi agabaritice, poluante si greoaie!

Prin preluarea DN 24 de către Primăria Iași si având eliminat traficul greu, ulterior putem aplica conceptele si soluțiile din Planul de Mobilitate Urbana Durabila si propune chiar benzi unice pentru transportul public!